Cukini maize
Sastāvdaļas
  • 1/2 glāze (~109g) Floriol rapšu eļļas, papildu nedaudz eļļas cepamajām pannām
  • 1 glāze (~125g) rūgtās šokolādes skaidiņu
  • 1 glāze piena (~125g) piena šokolādes skaidiņu
  • 2 glāzes (~226g) universālo miltu
  • 1 glāze (125g) nesaldināta kakao pulvera
  • 1 1/2 tējkarotes espresso pulvera
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote cepamās sodas
  • 1 tējkarote rupjais sāls
  • 4 lielas olas
  • 1 glāze cukura
  • 1/2 glāze (~113g) gaiši brūnā cukura
  • 1/2 glāze (~113g) skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • 3 glāzes rupji sarīvēta cukini (apmēram 2 vidēja izmēra cukini)
  • Pārslveida sāls pasniegšanai (pēc izvēles)

Cukini maize

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Ietauko divas (23x13 cm) maizes formas ar eļļu un izklāj katru ar cepampapīru, atstājot malas, lai būtu vieglāk izņemt. Ietauko cepampapīru un noliek malā. Mazā bļodā sajauc rūgtās un piena šokolādes skaidiņas.
  2. Lielā bļodā sakuļ kopā miltus, kakao pulveri, espresso pulveri, cepamo pulveri, cepamo sodu un sāli. Otrā lielā bļodā sakuļ kopā eļļu, olas, cukuru, brūno cukuru, skābo krējumu un vaniļu, līdz viss labi sajaucies. Pievieno slapjās sastāvdaļas sausajām sastāvdaļām un maisa, līdz veidojas viendabīga masa, tad iemaisa cukini un visas šokolādes skaidiņas, izņemot 1/2 glāzes. Mīkla būs bieza.
  3. Sadala mīklu sagatavotajās formās, izlīdzinot virsu ar karoti vai nelielu lāpstiņu. Pārkaisa ar atlikušajām šokolādes skaidiņām.
  4. Cep cukini maizi apmēram 1 stundu, apgriežot pannas pēc pirmajām 30 min. Lai pārliecinātos, ka maize ir izcepusies,  centrā iedurot ar zobu bakstāmo vai iesmu, tam jāiznāk ar dažām drupačām (jāņem vērā, ka var pielipt šokolādes skaidiņas – nesajaukt ar neizcepušos mīklu).
  5. Pēc tam pārliek formas uz dzesēšanas režģa un atdzesē vismaz 30 minūtes pirms uzmanīgi izņem klaipus no formām. Ļauj pilnībā atdzist pirms pārkaisa ar pārslveida sāli (ja vēlaties), sagriež un pasniedz.